Het begrip politiek

17.95

Carl Schmitt
Inleiding: Theo de Wit

Het begrip politiek is een klassieker uit de twintigste-eeuwse politieke filosofie, waarin de Duitse rechtsgeleerde en politiek filosoof Carl Schmitt de politiek opnieuw probeert te doordenken.

Inzet hiervan is een tegenwicht te bieden aan liberale krachten die het politieke handelen en de politieke strijd willen vervangen door economische concurrentie en ethische discussie. Wie het belang van de politiek en de politieke basis van de grondwet vergeet, begaat volgens Schmitt een gevaarlijke fout. Maar wat is de voorwaarde voor de politiek?

Schmitts scherpe kritiek op de liberale, individualistische en gedepolitiseerde maatschappij heeft talloze denkers na hem tot een weerwoord genoopt maar ook geïnspireerd, van Hannah Arendt tot Raymond Aron en Jacques Derrida.

In Het begrip politiek is naast de gelijknamige hoofdtekst ook Het tijdperk van neutraliseringen en depolitiseringen opgenomen.

‘Schmitts tekst stamt uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Des te verbazingwekkender is de actualiteit van wat hij te zeggen heeft. […] Dankzij de spiegel van Carl Schmitt zouden we kunnen ontdekken hoezeer we in laatste instantie de strijd hebben aangebonden met onze eigen demonen.’ (Arnold Heumakers, NRC)

Jaar van verschijnen: 2000
ISBN: 9053527257

Vertaald door George Kwaad en Bert Kerkhof

Let op: deze titel is tijdelijk niet leverbaar

Uitverkocht

Categorie:

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Het begrip politiek” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *